כיצד לספר לילדיכם על הפרידה

הורים יקרים, 

אם הגעתם לקריאת מאמר זה ניתן להניח שאתם בתקופה מטלטלת ולא פשוטה בחייכם וכן, שאתם  מבקשים ידע, הכוונה והדרכה, מתוך רצון לסייע לילדיכם ולהקל  עליהם ככל האפשר. על כך כל הכבוד לכם! 

אירוע פרידת ההורים  והגירושין הוא אירוע דרמטי ומשנה חיים עבור הילדים.  העולם כפי שהכירו כה משתנה, ורגשות טבעיים כמו פחד, עצב, כעס ובלבול מתעוררים. (יש מיקרים בהם ילדים מרגישים הקלה או אפילו שמחה- רגשות אלו עשויות לגרום להם בלבול או תחושת אשמה על עצם היותם).

 לא ניתן למנוע את הקושי של ילדיכם בעקבות הפרידה. אולם ניתן להקטין אותו על ידי תווך, הסברה וכך לכוון את הילדים לצלוח את השינוי במקסימום כוחות ואפילו אפשרות לצמוח ממנו. תקשורת משמעותית ופתוחה עם הילדים, ישירה ומותאמת גיל ובשלות, לקראת הפרידה ובשנים שלאחריה, תוכל להביא לכך. 

במאמר זה נאספו מספר עצות וטיפים חשובים מאנשי טיפול ופסיכולוגים בחירים שחקרו וטיפלו במאות ילדים ומשפחות. יהיו בו דגשים והצעות לניהול שיחה עם הילדים טרם תהליך הפרידה והגירושין. המאמר מתמקד בשיחת ההודעה לילדים לקראת הפרידה, ונשען על עקרונות יסוד להורות מיטיבה גם בשנים שלאחר הגירושין. הדברים ייכתבו ב"גובה עיניים", בשאיפה לפגוש מקום בליבכם ומתוך הכרת החשיבות הרבה של שיחה טובה עם הילדים כגורם המפחית אצלם חרדה, חוסר אונים וחוסר וודאות, וכמקדם הסתגלות ובריאות נפשית. 

במאמר זה אפנה אליכם, ההורים, בלשון רבים. אני מתכוונת אליך, אבא, וגם אלייך, אמא. בעת הקריאה, יש לי תקווה כי תצליחו שניכם, שני ההורים, לראות את התמונה המשותפת ואת האתגר המשותף לשניכם, כיחידה הורית אחת. אם כרגע קשה לכם מדי לחשוב על שותפות הורית לשם כך, נסו לקרוא את המדריך בנפרד ולהזמין את ההורה השני לקרוא גם כן. לקראת קיום השיחה עם הילדים נסו למצוא דרך לתאם את המהלך, גם אם לא במשותף, לפחות מתוך סנכרון מינימלי. אם אתם נתקלים בקשיים בדרך, אני מציעה לפנות לאשת מקצוע, מדריכת הורים או מגשרת, ולהיעזר בה. זאת, גם אם בדרך של הנחייה והדרכה בנפרד, כלומר בפגישות אישיות, תוך חתירה ליעד המשותף.

 גם אם ההצעות העולות מהכתוב לא מתאימות למציאות חייכם, קחו מכאן מה שאפשר. גם אם אין שותף/ה בצד השני, תוכלו אתם מצדכם לעבוד על העקרונות המנחים ולהעביר מסרים של תקשורת פתוחה ושל ראיית הילדים, למרות כל הקושי. נוכחות הורית מיטבית אחת עדיפה על פני 'יישור קו' עם ההורה החסר האחר. 

אם אתם משפחה בה יש התמודדות עם אלימות, התמכרויות, מחלות וקשיים אחרים מעבר לפרידה עצמה – התמודדותכם קשה וכפולה. התייעצו עם מומחים בתחום כיצד לספר לילדים על המתרחש, כיצד לתווך את הפרידה והשלכותיה וכיצד ללוותם הלאה לצד הקשיים. יחד עם זאת יתכן ויש כאן הכללה של שאינה מתאימה למשפחות רבות. תקוותי שתשכילו לקחת כמה מהרעיונות ולעשות איתם עבודת התאמה למצב ולמשפחה, מנקודת מבטכם.