מילון מונחים בגישור גירושין


 להלן מספר מונחים שבוודאי שמעתם עליהן בהקשר של הליכי גירושין. כאשר אתם מגיעים להליך גישור גירושין, חשוב שתכירו את הפירוש של המונחים אך בו זמנית, חשוב שתזכרו שמדובר בכותרות טכניות בלבד. מומלץ מאוד שאת התוכן למונחים הללו תיצקו בעצמכם במסגרת הליך הגישור שלכם ובהתאם לצרכים הפרטניים שלכם:


 משמורת ילדים / חזקת ילדים- המשמורת מתייחסת לסוגיית האחריות ההורית ולזמני ההורות של כל אחד מההורים לאחר הגירושין. 

 בהליך הגישור אנו מתייחסים למשמורת הילדים בשני מישורים:

 אחריות פורמאלית– סמכות שני ההורים לדאוג לילדיהם מול הרשויות הפורמליות, או סמכות בלעדית במקרים מסוימים הניתנת רק לאחד ההורים.

 משמורת פיזית- מקום מגורי הילדים מעורר סוגיות: האם יהיה לילדים בית אחד מרכזי ועוד בית בו מבקרים? האם יהיו לילדים שני בתים עם שני חדרי שינה קבועים עבורם? סוגיית המשמורת הפיזית כרוכה מטבעה בסוגיית זמני ההורות הקובעת את הזמנים בהם יהיה אחראי כל הורה על הילדים. חשוב להדגיש שכל עוד טובת הילדים נשמרת, מותר להורים להסדיר את המשמורת בכל דרך שנראית להם לנכון.

 אפוטרופסות טבעית – האפוטרופסות הטבעית ניתנת לשני ההורים באופן טבעי. משמעות האפוטרופסות בפועל היא היכולת לנהל את ענייניו של הילד מול הרשויות ומול גופים רשמיים לאחר הגירושין.

 זמני שהייה – באילו ימים יראה כל הורה את ילדיו? היכן יתקיימו המפגשים? מה יקרה בחגים ובחופשים? על השאלות הללו יש לענות כאשר קובעים את זמני ההורות.

מזונות ילדים- תשלום חודשי הניתן עבור הוצאותיהם של הילדים. הוצאות הילדים נקבעות על ידי ההורים תוך התייחסות להוצאות קבועות, חד פעמיות, משתנות ובלתי צפויות. הוצאות אלו משולמות על ידי ההורים בהתאם להסכמות אליהן הגיעו בגישור הגירושין.

 מדור- הוצאות עבור מקום המגורים והלינה של הילדים. הוצאות המדור משולמות על ידי ההורים בהתאם להסכמות אליהן הגיעו בגישור הגירושין.

 ייעוץ זוגי / טיפול זוגי- כאשר בני הזוג לא בטוחים שגירושין הם בהכרח הפתרון הטוב ביותר עבורם, הם יכולים להקפיא את הגישור ולפנות ליועץ זוגי על מנת ולבחון אפשרות להישאר יחד. במידה והייעוץ הזוגי לא מצליח, ניתן לחזור להליך הגישור ולהמשיכו.

 פירוק שיתוף- שם כללי לחלוקת הרכוש שנצבר על ידי בני הזוג במהלך הנישואין.

 הסכם ביניים- לעיתים בני זוג בגירושין לא בטוחים שהחלטות שלהם הן הנכונות ביותר עבורם. במקרים שכאלו ניתן להחליט על הסכם ביניים שמסדיר את היחסים בין בני הזוג לתקופה מוגדרת. לאחר התקופה המוגדרת יוכלו בני הזוג להחליט כיצד להמשיך ולפעול. 

הסכם טרום גירושין- במקרים מסוימים בני זוג רוצים להגדיר הסכם גירושין אך לא רוצים עדיין להיפרד. במקרים כאלו ניתן להכין הסכם גירושין לכל דבר, לחתום עליו (בני הזוג), אך לא להגישו לבית המשפט לענייני משפחה. כל עוד לא הוגש ההסכם לבית המשפט לענייני משפחה, הזוג יישאר נשוי מבחינה פורמאלית.

גירושין בבית משפט- הליך גירושין בבית המשפט כולל הגשת כתבי טענות על ידי בני הזוג במטרה לשכנע את השופט בצדקתו של צד אחד ובטעותו הקשה של האחר. גירושין בבית משפט מובילים למלחמה משפטית יקרה רגשית וכלכלית ופוגעת קשות בבני הזוג ובילדיהם. 

יחידות הסיוע שליד בתי המשפט- שירות סוציאלי הניתן על ידי הנהלת בתי המשפט ושירותי הרווחה במטרה לעזור לבני זוג ולילדיהם אשר נקלעו למאבקי גירושין בבית המשפט. החוק להסדרת התדיינות בסכסוכי משפחה שנכנס לתוקפו ביולי 2016, יחייב זוגות שרוצים להתגרש לפנות ליחידות הסיוע לפני פתיחת הליכים בבית משפט. החוק אינו רלוונטי לזוגות שבוחרים לפנות לגישור מחוץ לכותלי בית המשפט.

קבלת גט- בהלכה היהודית לא יכולה אישה להינשא עד אשר לא תקבל את גיטה מהבעל. בהליך הגישור נהוג לקבוע שביחד עם הסכם הגירושין ייתן הבעל את הגט לאשתו.