נושאים לדיון בהליך גישור גירושין

במסגרת הליך גישור גירושין תוכלו לדון בכל נושא שנראה לכם חשוב ורלוונטי עבורכם. חשוב מאוד שלא להשאיר שום נושא שלא נדון ולא הושגה בו הסכמה ברורה לעתיד. עם זאת במקרים מסוימים אפשרי, להסכים שלא להסכים על נקודה כלשהי עד אשר יתקיימו תנאים מתאימים לכך.  

הליך הגישור הוא המקום המתאים ביותר לדון בכל הנושאים  החשובים לכל אחד מבני הזוג. חשוב להגיע להסכמה ולפתרון  סוגיות שיכולות לערער בעתיד את יציבות ההסכמות שהושגו בהליך הגישור ולהפוך לבעיות שיהיה קשה מאד להתמודד איתם. לכן רצוי לדון ולהתייחס לכול, בתוך התהליך מבלי להשאיר שום דבר שאינו פתור. לא כדאי להשאיר “זנבות” שאין עליהם הסכמה – השתדלו להגיע להסכמה ולכתוב הסכם הכולל את כל הנושאים, אודותם אפרט בהמשך פרק זה.

 על מנת להקל עליכם מצורפת רשימה של נושאים שיכולים לשמש לכם כבסיס לדיון ביניכם. חלק מהנושאים רלוונטיים עבורכם וחלק לא. התמקדו בנושאים שחשובים לכם  ודלגו על נושאים שאינם מושא התענינותכם.  וכמובן, במידה ויש נושאים שאינם מופיעים ברשימה –וחשוב לכם להבינם, תוכלו לשאול את המגשר שלכם שישמח לתת מענה לשאלותיכם. טיפ: זכרו שמותר לכם לצקת את התוכן האישי  שלכם להסכם הגירושין. שימו לב הרשימה של הנושאים היא רשימה של כותרות, את התוכן אתם יכולים ליצוק בעצמכם בעזרת המגשר שלכם. 

 אחריות הורית לאחר הגירושין אפוטרופסות- עליכם להחליט במסגרת הליך הגישור מהי העדפתכם- האם האפוטרופסות תינתן להורה אחד או לשני ההורים? קחו בחשבון כי אפוטרופסות מחייבת ומי שנוטל על עצמו את האחריות מתחייב לקיימה כלשונה. 

 משמורת / אחריות הורית- קיימות שתי אפשרויות של משמורת ילדים – משמורן יחיד –לאב או לאם ו/או משמורת משותפת של האב והאם.

 בטרם תקבלו החלטה בנושא שקלו היטב את כלל השיקולים ובצורה כנה הסבירו לעצמכם ולבן זוגכם את נקודת הראייה שלכם. 

זמני שהייה – אצל מי יהיו הילדים- מתי ? באיזה ימים? כיצד יפגוש ההורה את הילדים  והיכן?  האם הילדים יגיעו להורה או שעל ההורה להגיע אל הילדים?  מה קורה בחגים ובחופשות?  האם מותר לילד לישון בבית ההורה השני? כמה פעמים בשבוע? מהו הנוהג בימי שבתות וחגים? מה עם ביקורים בבית הסבתא והסבא של כל צד? מי מטפל בילד שחלה? ואם הילד מרגיש לא טוב מבית הספר ויש להוציאו משם –מי יעשה זאת? האב או האם? 

שינויים בזמני השהייה –  מה קורה כשהורה, במפתיע, אינו יכול לקיים את מחויבותו ולא יכול לקחת את הילדים בימים שנקבעו? מה קורה כשילד חולה? איך מודיעים על שינויים והאם שינויים יכולים להיות מקובלים? האם אתם בנויים לגמישות? או מה שנקבע הוא שצריך להתקיים, וייקוב הדין את ההר? 

יציאה לחו”ל- שאלה מרכזית המתעוררת בגירושין היא מידת האמון שבני הזוג נותנים האחד בשני. אמנם –זה סוג של אמון שונה ממה שהיה קיים בתקופת הזוגיות – אך הוא קיים בכל הקשור להסכם הגירושין שתשיגו. למשל, האם תהיה ביניכם הסכמה לגבי יציאה לחו”ל? האם ההורה הנוסע לחו”ל יוכל לקחת אתו את ילדיו? האם אחד ההורים חושש מכך? או מסכים לכך ובוטח בבן הזוג הגרוש או הגרושה? ומה אם אחד ההורים מבקש לעבוד בחו”ל ולהזמין את ילדיו לבקרו? מה תהיה תגובת ההורה השני? עליכם להסכים לנוהל נסיעה לחו”ל ולכלול בו את כל האפשרויות, בהסכמה מראש. כך לא תופתעו ותוכלו לטפל בכל עניין שיועלה –כאשר יועלה.

  חלוקת סמכויות בין בני הזוג המתגרשים-  בכל הנושאים האפשריים: מי ישתתף באספת הורים של הילדים? הורה אחד או שני הורים?  מהו נוהל הדיווח ההדדי בין ההורים ביחס לכל מה שמתרחש אצל הילדים בבית הספר, בחוגים ובאופן כללי ? האם יש צורך בשיעורים פרטיים לצורכי חיזוק או העשרה –מהי חלוקת העבודה וכיצד תחולק האחריות הן הכספית והן העניינית. 

חינוך הילדים- החינוך הוא בראש מעיינינו  והורים מודעים לכך ורוצים כי ילדיהם יקבלו את החינוך הטוב ביותר. אולם, בעת הגירושין יש לתת את הדעת לחלוקת העבודה בין ההורים בסוגיית החינוך. האם אחד ההורים יהיה אחראי בלעדית?  האם שני ההורים יקיימו קשר מתמיד בקשר לחינוך הילדים? כיצד ישתתפו ההורים באחריות לחינוכם של הילדים? כיצד יטפלו בנושאים החורגים מהשגרה היומיומית? מה מותר להורה ומה אסור? –כל אלה נושאים שיועלו בהליך גישור הגירושין וצריך שתהיה בהם הסכמה מדעת.

  עדכונים- כל כמה זמן מעדכנים אחד את השני? היכן מתקיים העדכון? האם ניתן להסתפק בשיחה טלפונית או הודעות או שיש צורך לקבוע פגישות  של פנים אל פנים. ואם כן –היכן הן יתקיימו?  

קבלת החלטות– איך מתבצע הליך קבלת החלטות? מה אומרים לילדים כשהם מבקשים דבר מה יוצא דופן? האם לתת תשובה מיידית או להסביר לילדים שההחלטה צריכה להיות משותפת לשני ההורים, והם יקבלו תשובה לאחר שתתקיים התייעצות בנושא שהועלה. 

 סבא, סבתא והמשפחה המורחבת- איך תיראה מערכת היחסים עם הסבים והסבתות והמשפחה המורחבת לאחר הגירושין? מהי האחריות ההורית של שני בני הזוג לייצר אווירה משפחתית עבור הילדים בביתם של הסבים והסבתות? איך אתם רואים את הקשר עם המשפחה המורחבת? למשל:  הדודים, בני הדודים  או עם חברים  משותפים?

 פרק ב’- כיצד להתייחס ולנהוג כאשר בן הזוג פוגש בבן זוג חדש? האם מותר להפגישו עם הילדים? תוך כמה זמן מאז הגירושין? איך מציגים את בן או בת הזוג החדש בפני  הילדים? כיצד לנהוג אם הילדים לא יקבלו את בן הזוג החדש בסבר פנים יפות? מה תהיה מידת המעורבות של בני הזוג החדשים בגידול הילדים? 

חינוך  -פורמאלי / א-פורמאלי- באיזה מוסד אתם רוצים לחנך את ילדיכם? מה קורה כשלילד יש דעה משל עצמו בנושא? הלכבד את דעתו או להתייעץ עם יועץ/ת חינוכי/ת? ומה כאשר קיימת אי הסכמה בין בני הזוג לגבי מוסד הלימודים? 

 בריאות הילדים- איך מסכימים בנושא בריאות? כיצד מחליטים על דרך פעולה כשהילדים חולים?  ואם יש חילוקי דעות בין בני הזוג  בנושא בריאות – מי יהיה הפוסק  המוסכם?

 מקום מגורים ולימודים- מתי מותר לעבור מקום מגורים? באילו תנאים? באלו מצבים מותר יהיה להעביר את הילדים מבית ספר אחד לאחר? מה צריכה להיות הדרך המועדפת להחליט במקרים כגון אלה?

 חוגים ופעילויות חינוכיות וחברתיות – מה הדרך הנכונה להחליט אודות חוגים בהם ישתתפו הילדים או פעילויות אחרות? האם רק רצון הילד? או הכוונת ההורים? היש מגבלות תקציביות לכך? מי יישא בהוצאות החוגים או הפעילויות החוגים והשיעורים הפרטיים שמחוץ ללימודי בית הספר? 

מה קורה אחרי גיל 18/21- מהי המחויבות ההורית כלפיי הילדים בבגרותם? ואין הכוונה רק לקשר הריגשי אלא המוחשי. כיצד ובמה תבוא המחויבות לידי ביטוי?

האם מותר להורה לתת מתנה לילדו ללא הסכמת ההורה השני? כמו: מימון טיול בחו”ל או  מימון לימודים גבוהים שחורגים ממסגרת הסכם הגירושין. 

  תשלום הוצאות הילדים ומזונות -מהן הוצאות הילדים? כדאי לרכז את כל ההוצאות הקבועות והמשתנות עבור כל אחד מהילדים, להכין תקציב של הוצאות והכנסות וגם –הוצאות בהפתעה או הוצאות ייחודיות לאחד הילדים. חשוב לקבוע כיצד מחלקים את ההוצאות האלה בין בני הזוג, שנפרדו. על מנת ולהקל עליכם בנושא זה תוכלו לקבל טבלה לחישוב הוצאות הבית והילדים במסגר הליך גישור הגירושין שלכם. 

מועדי התשלום- כל כמה זמן וכיצד, משולמים הוצאות הילדים? להיכן משולמות ההוצאות (חשבון בנק משותף/ נפרד/ ייחודי/ בעקיפות לילדים)? מתי יסתיים תשלום המזונות? מומלץ לקבוע בהסכם  תרחישים שבגינם ( באילו מקרים ) תהיה הפחתה, העלאה או שינוי של תשלום המזונות.    קצבאות ילדים- לאן משולמות הקצבאות? האם הן מקוזזות מהמזונות? ואם כן –כיצד יקוזזו? 

חסכונות- האם יש חסכון לילדים? האם רוצים להסכים על חסכון לעתיד? במידה וכן – מהו סוג החיסכון שיוסכם עליו?  כיצד ימומן? מהם תנאיו ומשך החיסכון עד לפירעון? באילו תנאים כדאי להסכים על פירעון מוקדם? מה יהיו ההשלכות? כיצד תתקבל ההחלטה? מצבים  רפואיים: ביטוח רפואי- האם לבטח את הילדים בביטוח רפואי? מהן הביטוחים הרצויים? מי יחליט וכיצד? מי יישא בעלויות? מקרי חירום- במידה ויהיו מקרי חירום רפואיים- איך תתנהל התקשורת בין ההורים? איך בוחרים את טיפול המועדף. איך מחליטים? מי משלם? מי מטפל  באדמיניסטרציה? אם ילד יאושפז- מי ישהה לצדו? כיצד תתחלק האחריות בין שני ההורים ואולי, אחרים מבני המשפחה משני הצדדים?   

ביטוחים- ביטוחי חיים/ קופות גמל/ חסכונות/ פנסיה/ נכסים משותפים האם קיימות תוכניות חסכון לבני הזוג? קופת גמל או חסכון פנסיוני מכל סוג? או אולי ביטוח מנהלים או חיסכון אחר? מה חלקו של כל בן זוג בחסכונות כאלה? ומה יוסכם לגבי חסכונות שישתחררו בעתיד? איזה רכוש משותף קיים? האם יש רכוש נוסף שאתם יודעים עליו וחושבים שצריך לחלק ביניכם? האם יש דירה משותפת? על שם מי רשומה הדירה? האם אחד מבני הזוג יישאר לגור עם הילדים באותה דירה? האם מוכרים את הדירה? במידה ומוכרים איך תתנהל המכירה? איך קובעים את השווי של הדירה? האם יש הוצאות נלוות למכירת הדירה? אם כן, כיצד יוחלט על חלוקת האחריות לתשלום הוצאות אלו? תכולת הדירה- מה עושים עם תכולת הדירה? מי לוקח מה? או -אם למכור –מי אחראי למכירה? כיצד הסכומים שיתקבלו יחולקו? 

 חשבונות בנק- מה עושים עם הכספים / חובות שבבנק? משכנתא שטרם הסתיימה, הלוואות שנלקחו ויש להחזירן,  במידה וקיים מינוס בחשבון- מי אחראי לכסות? האם  בנוסף לחשבונות המשותפים קיימים גם חשבונות נפרדים? כיצד יחולקו בין בני הזוג? 

 סיכום: במאמר זה ניסיתי לתת כמה שיותר מידע שיעזור לכם להבין טוב יותר מהם הדברים החשובים לכם ומהן הדרכים הנכונות עבורכם לפתרון חילוקי הדעות עם בן או בת הזוג שלכם. המאמר הזה יכול וצריך לשמש כמדריך צמוד עבורכם לכל אורך הליך הגישור בגירושין שלכם. המאמר אינו מיועד לתת לכם תשובות מדויקות אלא להראות לכם שתשובות אבסולוטיות אינן קיימות במציאות. הדבר היחיד שקיים הוא הרצון שלכם והצורך שלכם ושל בן הזוג שלכם לסיים את הנישואין בצורה המיטבית ביותר עבורכם ועבור ילדיכם.